Primăria Capitalei a fost dată în judecată din cauza poluării

Autor: Promotor 12 feb. 2020 Știri auto

Primăria Capitalei a fost dată în judecată din cauza poluării de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Municipalitatea este acuzată că planurile de calitate a aerului pentru regiunea Capitalei nu respectă legea.

Conform unei analize Ecopolis, aproape niciuna dintre măsurile propuse în Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice.

„Sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conţinutul Planului nu îşi atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătăţească PICA pentru a îndeplini cerinţele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanţi. Limitele pentru PM10 şi NO2 au intrat în vigoare în 2005 şi 2010, respectiv, dar au fost apoi depăşite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român şi autorităţile locale nu au reuşit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Depăşirile se înregistrează la particule (PM10 şi PM2,5) şi dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătăţii umane”, arată un comunicat al organizaţiei non-guvernamentale.

Primăria Capitalei dată în judecată

Potrivit sursei citate, cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10 (particule discrete cu diametrul de 10 microni). Cele mai multe emisii de PM10 se înregistrează în regiunea Bucureştiului – una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeană.

„Statul Român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii. Această obligaţie a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureştiului, iar locuitorii oraşului suferă consecinţele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă şi independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din Bucureşti, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acţiunea în instanţă”, a declarat directorul executiv Ecopolis, Oana Neneciu.

Problema nu este numai la nivelul Capitalei, ci este replicată în cazul mai multor orașe mari din România. Țara noastră este, alături de Malta și Grecia, pe lista neagră a Comisiei Europene, niciuna dintre aceste țări neavând un program național de control al poluării atmosferice.

Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând României, dar și Maltei și Greciei, două luni pentru a răspunde şi pentru a-şi adopta şi comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române, elene şi malteze un aviz motivat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide