Avocatul Poporului nu cunoaşte legea: Poliţiştii locali au dreptul să dispună ridicarea maşinilor!

Autor: Cristian Agatie 26 aug. 2019 Știri auto
Avocatul Poporului nu cunoaşte legea: Poliţiştii locali au dreptul să dispună ridicarea maşinilor!

De astăzi a început ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti, dar măsura nu a fost lipsită de controverse, inclusiv Avocatul Poporului implicându-se pentru a solicita prefectului Capitalei să conteste la Curtea Constituţională hotărârea de consiliu respectivă. Motivarea Avocatului Poporului: poliţiştii locali nu ar avea dreptul, potrivit legii, să dispună ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, aceasta fiind o atribuţie exclusivă a Poliţiei Rutiere. Se pare însă că Avocatul Poporului nu cunoaşte aşa de bine legislaţia.

Într-un comunicat trimis vineri, Avocatul Poporului spune că „HCGMB nr. 371/2019 nesocoteşte normele legale în aplicarea cărora a fost dată şi stabileşte competenţa alternativă a poliţiştilor rutieri sau locali în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale, iar nu competenţa exclusivă a poliţiştilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege”.

Într-adevăr, potrivit Codului rutier, „poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă”. Doar că şi poliţiştii locali au competenţe în privinţa ridicării maşinilor parcate neregulamentar, acestea fiind prevăzute în Legea poliţiei locale nr. 155/2010, de care însă Avocatul Poporului nu nu pare să fi ştiut.

Potrivit acestei legi, „În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii: (…) h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar”.

Aşadar, parcaţi responsabil, pentru că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti este perfect regulamentară. Dacă este să dăm crezare anunţului Primăriei, ridicarea maşinilor se va face 24 de ore din 24 de pe cele mai multe străzi ale municipiului Bucureşti. Iar dacă vreţi să admiraţi şi noile autoutilitare care vor ridica maşini în Bucureşti, avem câteva fotografii surprinse în timpul BIAS 2019.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor, ziuaconstanta.ro
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide