2024: Care e viteza minimă de deplasare în localitate. Cum sunt sancționați șoferii care circulă prea lent

Autor: Radu Țuțulan 28 mart. 2024 Știri auto
2024: Care e viteza minimă de deplasare în localitate. Cum sunt sancționați șoferii care circulă prea lent

Pe toate drumurile din România există o limită maximă a vitezei de deplasare. Dar, care e viteza minimă de deplasare în localitate și cum sunt sancționați șoferii care circulă prea lent?

Viteza maximă cu care se poate circula pe un drum din România este de 130 km/h.

Această limită maximă este impusă pe autostrăzi, în timp ce pe restul drumurilor variază între 30 km/h și 120 km/h.

Care este viteza minimă pe Autostradă și Drumuri Expres

Pe drumurile de mare viteză, fie că sunt autostrăzi sau expres, este interzis accesul vehiculelor care nu pot depăși un anumit prag de viteză.

Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisa circulația […] vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”, scrie în legea care reglementează circulația pe drumurile publice, la Art. 74, alin. 1.

Dar, această limitare nu înseamnă că 50 km/h este viteza minimă de deplasare. Ci este doar o limitare a accesului față de vehicule lente:

  • tractoare
  • mopede/scutere
  • vehicule a căror viteză constructivă e limitată la maximum 49 km/h.

Practic, nu există o viteză minimă de deplasare pe autostradă sau drumuri expres. Ceea ce înseamnă că un șofer, care conduce un autoturism, poate circula chiar și cu 20 km/h.

Care este viteza minimă de deplasare în localitate

Legislația din țara noastră prevede, totuși, sancțiuni pentru șoferii care conduc cu o viteză prea mică față de limita minimă impusă pe un anumit tronson de drum.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv”, se precizează în Art. 99 (1) din legea circulației.

Dar nu există niciun drum în România pe care să fie impusă o viteză minimă de deplasare. Nici măcar pe banda de depășire de pe autostrăzi sau drumuri expres nu sunt impuse limite minime de deplasare.

Deci, limita minimă de deplasare în localitate sau pe orice alt tip de drum din țara noastră este cea pe care șoferul o consideră sigură. Fără a depăși viteza maximă impusă, desigur.

Ce riscă șoferii care circulă prea lent

Cu toate că legislația rutieră nu sancționează șoferii care circulă prea lent, riscurile la care se expun aceștia sunt destul de mari.

Pe autostradă, de exemplu, dacă circului cu 30-50 km/h, în condițiile în care majoritatea rulează cu peste 120 km/h, riscă în orice moment să fie loviți din spate.

Desigur, din punct de vedere legal, vina aparține exclusiv șoferului care nu l-a observat la timp și care nu a păstrat o distanță sigură.

Dar, pentru a evita o astfel de situație, indicat este să circuli cu o viteză adaptată condițiilor de trafic.

Viteza cea mai sigură e cea cu care se deplasează coloana. Dacă tu mergi mai încet decât merge toată lumea, în jurul tău va fi un punct de risc. Dacă tu mergi cu 60 km/h când toți au 90-100 km/h, cei din spate se vor enerva, vor face tot felul de manevre periculoase ca să te depășească. Așa că, cel mai bine e să mergi cu viteza cu care merge coloana, fără a depăși viteza maximă legală, desigur”, a explicat pentru ProMotor Titi Aur, expert în conducere defensivă.

În 2023 s-au produs la nivel național peste 4.500 de accidente rutiere grave. Acestea s-au soldat cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Cele mai frecvente cauze ale accidentelor au fost neadaptarea vitezei la condițiile de drum, traversarea neregulamentară și neacordarea de prioritate pietonilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide