Noua taxa auto – calculator comparativ taxa auto

Noua taxa auto – calculator comparativ taxa auto

Autor: Andrei Nan acum 11 ani Dosar & Analize

Taxa de poluare va fi calculată printr-o formulă care include coeficienţi stabiliţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisia de dioxid de carbon, suma rezultată pentru fiecare subcategorie fiind ajustată cu o cotă de reducere raportată la vechimea maşinii, situaţia tehnică generală, nivelul de dotare şi rulajul mediu anual, cu un număr standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.

Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual. Astfel, pentru un autovehicul folosit la transportul de pasageri şi cu cel mult opt locuri pe scaune (încadrat în categoria auto M1) a fost stabilit un nivel standard al rulajului mediu anual de 15.000 kilometri, iar pentru un autovehicul folosit la transportul de mărfuri şi cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone (din categoria N1) a fost decis un nivel standard de 30.000 kilometri.

Pentru un autovehicul folosit la transportul de pasageri şi cu cel mult opt locuri pe scaune se va aplica o cotă de reducere suplimentară de 1% în cazul unei diferenţe de 5.001-10.000 kilometri între rulajul mediu anual real şi cel standard, de 2,5% pentru o diferenţă cuprinsă între 20.001 şi 25.000 kilometri şi de 3,5% pentru o diferenţă mai mare de 30.001 kilometri.

Pentru a beneficia de reducerea suplimentară a taxei de poluare, proprietarii de autovehicule trebuie să completeze la administraţia fiscală o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea falsului în declaraţii din Codul Penal, privind rulajul mediu anual al autovehiculului, exprimat în număr de kilometri, la data înmatriculării în România.

Începând cu data de 19 februarie, noua taxă auto este, practic, dublă faţă de taxa auto valabilă la 1 iulie 2008.

Guvernul a găsit şi o soluţie pentru cei care au cumpărat sau introdus maşini second hand în ţară înainte de 15 decembrie 2008, aceştia având la dispoziţie 20 de zile pentru a alcătui un dosar, pe baza căruia vor putea plăti taxa auto la valorile de la 1 iulie, în termen de 90 de zile. Cei care au plătit deja taxa auto triplată vor avea posibilitatea să-şi recupereze diferenţa de bani în termen de 45 de zile – regulă care nu se aplică celor care au cumpărat sau introdus maşini second hand în ţară după 15 decembrie 2008.

Pagini: 1 2 3Comentarii
Inchide