Lexus IS-F

Autor: Andrei Nan acum 14 ani Prezentari

Probabil cei de la BMW au facut ochii cit cepele cind au vazut acest exercitiu de body-building japonez care ameninta direct noul M3, inca in chinurile facerii.

Nu cumva Lexus IS-F era actorul principal din “Fast & Furios III”? Sau o fi rasarit direct din vreo versiune NFS Underground, joc intrat pe mina hackerilor de la Toyota? Alo, cei de la Munchen, inchideti gura si nu va mai holbati asa!

Ne-am obisnuit ca Lexus sa insemne discretie si sa se afle tot timpul in umbra triadei BMW-Mercedes-Audi. Dar uite ca japonezii s-au enervat, fapt extrem de vizibil pe berlina mezina, transformata dintr-un sedan placut intr-o bruta de sosea. Capota bombata provocator ascunde un V8 de 5,0 litri si 400 CP. Fara supraalimentare si cu vreo citeva gadgeturi tehnice, cum ar fi pompa de ulei pentru ungerea in capul cilindrilor sau injectia suplimentara de combustibil la retrogradare, pentru evitarea salturilor mari de turatie.

Cutia este automata cu opt trepte, fiind preluata de pe limuzina LS (bavarezii incep sa-si cam rida in barba), dar sofisticatul sistem de control al stabilitatii VDIM poate fi trecut complet pe “off”, iar tractiunea e pe puntea spate. Deci factorul fun, corelat cu aspectul exteriorului, poate fi dus spre extrem. Poate ca ambianta la volan nu sugereaza comportament de bestie, ci mai degraba de limuzina de bun-gust superaccesorizata, insa persoanele de afara vor savura fiecare kilometru din cei o suta parcursi de monstruletul albastru in 4,9 secunde. De ce?

Pentru ca IS-F este aproape brutal cu spoilerul sau supradimensionat, jantele de 19”, frinele Brembo cu etriere negre, kitul de praguri cu fante in spatele rotilor si aripile care latesc caroseria mai ceva decat un RS4. Singura pata sunt perechile de iesiri cromate, suprapuse, care arata cam kitsch, gen tuning “made in grajd”.

De fapt, masina in sine nu pare foarte potrivita pentru o asemenea cura de vitaminizare, insa totul tine de perceptie: dupa ce Lexus ne-a obisnuit cu luxul si eleganta, a venit rindul sportivitatii. Iar la cursul IS-F se anunta multi studenti tineri, care pina acum ii venerau pe profesorii nemti.

Citește și...


Comentarii
Inchide