Preţul petrolului continuă să crească

Preţul petrolului continuă să crească

Autor: Andrei Nan acum 13 ani Știri

Petrolul Brent, de referinţă pe bursa londeză, considerat reprezentativ, la momentul actual, pentru evoluţia mondială a preţului petrolului, a fost cotat la 66,08 dolari pe baril, la 1:55 GMT, cu 53 de cenţi peste valoarea consemnată la sfârşitul tranzacţiilor de marţi, când preţul a crescut cu 1,1 dolari. Cotaţia petrolului de referinţă pe pieţele americane a urcat cu 18 cenţi, la 62,44 dolari pe baril.

În Nigeria, rebelii aparţinând Mişcării pentru Emancipare a Deltei Nigerului (MEND) au aruncat în aer, marţi, trei conducte petroliere, ceea ce a determinat reducerea producţiei grupului italian Eni cu 150.000 de barili pe zi. Producţia petrolieră a Nigeriei, al optulea mare exportator mondial de profil, se plasează cu 28% sub capacitatea maximă, pe fondul atacurilor militanţilor, iar semnalele transmise de aceştia indică noi conflicte. Reducerea livărilor Nigeriei depăşeşte recordul atins în timpul alegerilor prezidenţiale din 2003, au arătat analiştii băncii Lehman Brothers.

Cererea pentru benzină este un factor important pe piaţa petrolului, iar SUA consumă circa 40% din catitatea totală de benzină produsă la nivel mondial, apreciază Tony Nuna, analist la Mitsubishi. Traderii urmăresc publicarea datelor privind stocurile de combustibili din SUA, programată pentru miercuri. Stocurile de benzină au crescut, probabil, cu 300.000 de barili, săptămâna trecută, după 12 scăderi consecutive, apreciază analiştii intervievaţi de Reuters.

În acelaşi timp, previziunile meteorologice publicate de AccuWeather şi de Colorado State University indică o probabilitate peste medie pentru producerea unui uragan în Golful Mexico. În 2005, furtunile putrenice din regiune au afectat mai multe platforme petroliere şi rafinării.

Tags:


Comentarii
Inchide