Red Bull Romaniacs 2010

Red Bull Romaniacs 2010 debutează sâmbătă 26 iunie, la ora 14.00, pe B-dul. Coposu din centrul. Cel mai dificil raliu hard enduro din lume va continua duminică, cu prima zi în munţi şi se va termina în Piaţa Mică din Sibiu miercuri, 30 iunie.

Red Bull Romaniacs 2010 Red Bull Romaniacs 2010

Mani Gyenes169 de rideri s-au înscris la cea de şapteaediţie a Red Bull Romaniacs. În 2010 raliul s-a îmbogăţitcu două noi clase. Astfel, din acest an pe lângă clasele Pro,Expert Single, Expert Team şi Hobby avem şi clasa Trial şi HobbySingle. La clasa Trial sunt incluşi piloţii care pe motociclete detrial vor parcurge traseul clasei Pro, unde concurenţii folosescmotociclete de enduro. După ce de-a lungul ediţiilor precedentemultor concurenţi le era greu să îşi găsească coechipieri, din 2010şi cei de la Hobby pot concura într-o categorie single. Printreriderii înscrişi în acest an sunt piloţi din: Marea Britanie,Africa de Sud, Austria, Germania, Italia, Spania, Suedia, Canada,Polonia, Noua Zeelandă, Cehia, Ungaria, Scoţia, Estonia, Franţa,Elveţia, Norvegia, Lituania, Belgia, Grecia, Slovacia, România,Turcia, însă cea mai exotica prezenţă este cea a pilotului peruanFelipe Rios (Hobby Single).

Ediţia în care concurenţii vor avea în medie, în funcţie declasă, între 100 şi 200 de km de traseu în zilele din munţi vadebuta, pentru rideri, pe 25 iunie când au loc verificărileadministrative şi tehnice. Pe 26 iunie se dă startul official înraliu o dată cu sesiunea de calificări pentru Prolog programatăîncepând cu ora 09.00. La ora 14.00 pe B-dul Coposu din centrulSibiului vor răsuna motocicletele riderilor calificaţi pentruProlog. De la fiecare clasă pentru Prolog se califică primii 16piloţi, iar timpul obţinut este luat în calcul pentru stabilireaordinii de start de duminică 27 iunie.

Ca şi anul trecut, în 2010 se va merge prin Munţii Cindrel,Lotrioara şi Parâng, iar prima zi de hard enduro este duminică,când se va ajunge în Cindrel. Spectatorii au câteva puncte extremde interesante unde pot vedea de ce se spune că dacă ai ajuns lafinişul Red Bull Romaniacs, mai ales la clasa Pro, ţi-ai depăşitlimitele. Una din locaţii este pe valea Şanta, nu departe de cabanaCurmătura unde se ajunge urcând din Sibiu către Păltiniş. Cel maiinteresant şi uşor accesibil pentru public este punctul de finiş alprimei zile. Urcarea de pe dealul Guşteriţa, aflat în imediatavecinătate a Sibiului. Luni, 28 iunie, riderii vor părăsi Sibiulpentru a se îndrepta către Petroşani, urmând să revină în oraşulenduroului extrem marţi 29 iunie. Ultima zi, miercuri 30 iunie, areprogramate pentru spectatori câteva puncte extrem de interesante pevalea Oltului unul dintre ele fiind cel din apropierea mănăstiriiTurnul Roşu.

Aşa cum a început, raliul se va încheia în oraş doar că deaceastă dată se va merge în centrul istoric al Sibiului. În PiaţaMică, la Podul Minciunilor vor ajunge cei care au rezistat lasutele de kilometri de hard enduro. Finişul raliului este programatîn jurul orei 12.00.

Taddy Blazusiak debutant cu renume la Red BullRomaniacs

După ce a supus de 4 ori muntele de fier câştigând ErzbergRodeo, Taddy Balzusiak vine la Red Bull Romaniacs să îşi măsoareforţele în Carpaţi. Polonezul care va concura la clasa Pro areadversari serioşi în persoana unor rideri cu mult mai multăexperienţă în munţii din România, cum ar fi: Andreas Lettenbichler,câştigătorul de anul trecut, Darryl Curtis participant la treiediţii ale Red Bull Romaniacs, Chris Birch, locul 2 în 2009 sauGraham Jarvis, câştigătorul din 2008.

Românii din ediţia 2010

La clasa Pro participă şi pilotul român Mani Gyenes. Anultrecut, din cauza unei accidentări a fost nevoit să concureze laclasa Expert Single ocupând la final locul 2. În 2010 a decis săîşi încerce norocul la cea mai dificilă clasă a Red BullRomaniacs.

În total sunt înscrişi în ediţia din acest an 14 concurenţiromâni, fiind acoperite toate clasele mai puţin Trial, având învedere că în România nu există pentru moment piloţi de trial.

La clasa Expert, Team România are şanse la podium datorităasocierii dintre Romeo Dunca şi Ioan Tara, coechipieri în teamulDunca Expediţii. Romeo a mai terminat pe podium în 2006, iar Taraeste un endurist care a ajuns în postura de pilot după ce a fosttrack manager la ediţiile anterioare.

La clasa Hobby, Tip Till Team vor fi în atenţia publicului dupăce anul trecut au terminat în top 10 la prima participare. DaniOţil şi Krisztian Nagy şi-au propus să ajungă la finiş în primiicinci.

Live Tracking

Fanii pot să îşi urmărească favoriţii accesând începând cu primazi în munţi (duminică 27 iunie) www.redbullromaniacs.com. Pe site va fi disponibilăopţiunea live tracking, unde introducând numărul pilotului favoritfanii vor putea vedea unde se află acesta pe traseu.